Bilutleie: Se Barcelona med leiebil

Barcelona har alt! Storby, shopping, strender, uteliv, kunst, kultur, arkitektur, god mat… Hva mer kan man drømme om? Mulighetene er mange i Barcelona, og kanskje dette er grunnen til at byen blir besøkt av et så stort antall mennesker hvert år. Dette er den tyvende mest besøkte byen i verden, med 5,5 millioner internasjonale turister i 2011. Det er kanskje ikke så rart, siden Barcelona byr på så mye til de som besøker byen: utallige områder for rekreasjon, en fantastisk strand, et behagelig klima, flere steder som er listet på UNESCO verdensarvliste, og over 500 hoteller.

Barcelona er hovedstaden i Catalonia, et historisk område i nordøst-Spania, som har sitt eget språk og kultur. Både spansk og katalansk er offisielle språk i Barcelona, og dette er grunnen til at alle skiltene står på to språk. Under den spanske borgerkrigen ble det kjempet flere kamper i Catalonia, og da Franco tok makten ble katalansk kultur forbudt. Kulturen ble tillatt igjen i 1975, da Franco døde, og Catalonia ble en autonom region. Et viktig symbol for katalanerne er flagget med røde og gule striper, og flere katalanere kjemper for katalansk uavhengighet.

Besøk gamlebyen

Byens ”Barri Gòtic” (Katalansk for ”gotisk kvarter”) er sentrum i Barcelonas gamleby. Mange av disse bygningene stammer fra så tidlig som middelalderen. Denne delen av Barcelona er med på å gjøre byen så unik som den er, og dette er et populært mål for mange turister som kommer hit. Det gotiske kvarteret kan for noen nesten føles som en labyrint, og her finner du mange små gater som ender i åpne plasser. De eldste bygningene i det gotiske kvarteret finner du rundt Tapineria, Avinguda de la Catedral, og Carrer de la Palla. Her er det rester etter den romerske mur, som ble bygget av romere fra det gamle Romerriket.

Fly til Barcelona fra Norge

Flyplassen som ligger nærmest Barcelona er Barcelona El-Prat – omtrent 17 kilometer fra sentrum. Fra flyplassen går det hovedsakelig ruter til europeiske destinasjoner, og fra Oslo kan du fly med både Norwegian, SAS og Vueling. SAS og Norwegian har i tillegg sesongbaserte ruter fra Bergen, Sandefjord, Stavanger, Trondheim. Reisetiden fra Oslo til Barcelona er rundt 3 ½ time.

Her får du leiebil i Barcelona

Om du ønsker en leiebil fra flyplassen i Barcelona har du ulike firmaer for bilutleie å velge mellom: Avis, Europcar, goautos – Barcelona, Hertz, Spania leiebil – Barcelona, Sixt eller National Atesa. Disse leiebilfirmaene er tilgjengelige fra begge terminalene på flyplassen. De fleste internasjonale flygninger ankommer terminal 1, og her finner du skranker for bilutleie lett tilgjengelig i første etasje, rett etter området med baggasjeutlevering.

Det finnes også muligheter for å leie bil inne i Barcelona. Her har du enda flere firmaer for bilutleie å velge mellom: GOLDCAR, Barcelona Car Hire, Thrifty, Zipcars, eller Cars Deluxe, for å nevne noen. Uansett om du ønsker å hente leiebilen ved flyplassen eller et sted i Barcelona sentrum, kan det være lurt å bestille på forhånd. Slik forsikrer du deg om at leiebilen du ønsker er tilgjengelig, i tillegg til at noen firmaer for bilutleie tilbyr en rimeligere pris om man bestiller på forhånd.

Tips til utflukter fra Barcelona

Om du reiser til Barcelona finnes det nok av muligheter inne i byen, men for mange gir det en virkelig følelse av frihet å kunne suse av gårde til akkurat hvor du vil. Og områdene rundt Barcelona har mye flott å by på! Om du ønsker vakre middelhavsstrender kan du for eksempel ta en tur til Badalona, Castelldefels eller Costa Brava. Langs kysten i nærheten av Barcelona ligger de vakre stedene på rekke og rad.

Om du kjører nordvestover fra Barcelona og innover i landet, kan du finne det vakre fjellet Monserrat. Dette ligger omtrent 60 kilometer fra Barcelona, og om du har leiebil kjører du hit på omtrent en time. Fjellet er mest kjent for klosteret Santa Maria de Monserrat, hvor man finner et svært hellig statue – Monserrats jomfru. Dette er en skytshelgen for Catalonia, og mange kommer for å besøke dette, som er Catalonias helligste sted. Fjellet i seg selv er for øvrig også verd å besøke, og om du har med fjellsko kan du få deg en spektakulær opplevelse og en fantastisk utsikt.

Salvador Dalis fødested

Om du besøker Barcelona finnes det flere dagsturer man kan ta – for eksempel til Girona, som ligger halvannen time nord for Barcelona med leiebil. Gamlebyen her er virkelig verd å besøke. Her finner du en klynge med gamle hus, svære kirker, og brusteinsgater. Den store katedralen i gamlebyen er spesielt unik. Om du fortsetter den samme veien (AP-7) nordover, kommer du til Figueres, som også er en unik by som er verd et besøk. Denne byen er fødestedet til Salvador Dalì, og huser et stort Dalì-museum som er designet av kunstneren selv. Mange besøkende kommer til Figueres kun for å besøke dette museet.

Om du befinner deg på sørsiden av Barcelona, kan du ta en tur til Tarragona, som på mange måter ligner på Girona. Byen ligger omtrent 10 mil fra Barcelona. Tarragona er kjent for sine ruiner fra romertiden. Her må du virkelig besøke Museu d’historia de Tarragona, som omfatter de viktigste romerske bygningene. Etter en spennende runde her, kan du avslutte med en god middag på en av de mange sjømatrestaurantene i bydelen El Serallo.

Sikkerhet og trafikkregler i Spania

I Spania opererer de med mange av de samme trafikkreglene som i Norge: man kjører på høyre side av veien, det er påbudt med bilbelte, og det er ikke lov til å prate i mobiltelefon så lenge man kjører. Fartsgrensen på motorveiene er 120 km/t, og i tettbygde strøk er den 50 km/t. I tillegg er det noen spesielle regler det er verd å merke seg, slik som at radio og telefon må skrus av når man fyller bensin. Kjørekulturen i Spania er veldig forskjellig fra den i Norge, og mange her er mer aggressive og mindre tålmodige når de kjører bil. Dette gjelder særlig i de store byene, og norske sjåfører bør være forberedt på dette når de reiser til Spania og skal kjøre bil.